Mr Roti Canai Kota Kemuning

Anda pernah makan tak Roti Canai Aiskrim? Mungkin ada yang pernah, dan mungkin ramai juga yang tak pernah kan.. Saya pun pertama kali makan roti ni kat restoran Mr Roti Canai, Kota Kemuning. 


Lebih kurang 2 minggu yang lepas, saya dan sahabat saya telah pergi ke restoran ni untuk sarapan pagi. Masa tu selera nak makan roti canai sebab awal pagi lagi dah tercium bau roti canai yang sedap hehe. Gigih kami waze dan review restoran roti canai yang best haha. So, jumpa la Mr Roti Canai ni. 

Sampai je kat depan restoran Mr Roti Canai, first impression kami ialah.. 

"Eh, tak mahal ke roti canai dia ni?" 😂

Inilah restoran Mr Roti Canai di Kota Kemuning. Cantik kan?
Kredit foto: www.zomato.com

Dah alang-alang sampai, masuk aje lah kan. Persekitaran restoran ni memang sangat bersih, rasa macam duduk kat Old Town gitu. Kami pun memilih untuk duduk di luar, nak tengok view jalan raya hihi. Bila waiter bagi menu, tak sangka pula harga makanan kat restoran ni sangat berpatutan!  

Apa yang kami makan di sini..

Macam-macam variasi roti canai yang anda akan jumpa kat restoran ni. Bukan saja roti canai, menu lain seperti nasi lemak, nasi briyani, nasi kandar, dan mi goreng pun ada. 

Tapi yang paling saya teruja nak cuba ialah Roti Canai Aiskrim! Serius saya tak pernah dengar menu ni. So, jakun sikit la hehe. Selain tu kami ada juga order menu lain seperti popia dan nasi lemak.

Memang sedap! Tak rugi mencuba.

Hot cappucino and iced cappucino.

Popia rangup.

Nasi lemak ayam goreng.

Nasi lemak ayam .. Err lupa pulak nama dia. 

Rating: 4.8/5

Servis cepat dan profesional. Makanan yang kami order semuanya sedap-sedap belaka. Persekitaran kedai yang sangat bersih, kemas dan cantik. View pun best. 

Jika anda nak berkunjung ke restoran ni, boleh terus waze Mr Roti Canai (Kota Kemuning). Dah pergi ke sana nanti, kongsi la pengalaman anda pula. 😉

Anda pernah makan tak Roti Canai Aiskrim? Mungkin ada yang pernah, dan mungkin ramai juga yang tak pernah kan.. Saya pun pertama kali makan...

Restoran Aidania Shah Alam

Pada minggu lepas, saya bersama sahabat saya sedang mencari tempat makan di sekitar kawasan Shah Alam. Lepas google tempat makan best di Shah Alam, kami sepakat nak pergi ke Restoran Bisik-Bisik, Seksyen 7. 

Banyak review menarik tentang Restoran Bisik-Bisik ni. Ianya adalah sebuah restoran yang menyajikan pelbagai masakan negeri Johor seperti mee bandung udang galah, mee rebus, dan kacang pol. 

Lain yang dicari, lain pula yang dituju

Bila tiba di hadapan Restoran Bisik-Bisik, nampak macam takde orang pulak. Kami ingat restoran tu belum dibuka. Mengenangkan perut yang dah lapar sangat, kami pun terus menuju ke sebuah restoran yang terletak di corner lot kedai.


Nama restoran tersebut ialah Restoran Aidania, terletak betul-betul di hadapan Restoran Bisik-Bisik. Menu utama yang dihidang di sini adalah Asam Pedas. Siapa yang suka makan masakan asam pedas tu, anda wajib berkunjung ke restoran ni ya. Saya pula tak makan sangat asam pedas. 😅

Menu kami 

Pelbagai jenis hidangan yang disediakan di sini seperti menu asam pedas, menu masak lemak, kambing panggang juga ada. Susah juga nak buat pilihan. Nampak semua macam sedap je. 

Saya pilih menu Nasi Palembang Combo Daging dan Ayam.
Daging yang lembut, memang sedap!

Ini menu sahabat saya, keli masak lemak. Terbaik juga!

Menu keli masak lemak ni dalam satu set termasuk nasi putih, telur dadar, dan minuman teh o ais.


Rating: 4.5/5

Keseluruhannya, restoran ni memang terbaik dari segi servis yang cepat dan makanan yang sedap. Persekitaran kedai pun bersih. Sangat puas hati! 😊

Jika anda teringin nak makan masakan asam pedas atau makan menu seperti dalam entri ni, boleh la berkunjung ke Restoran Aidania seperti info di bawah:

Lokasi: No. 44, Jalan Zirkon F7/F, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor. 
Website: www.aidania.com

Okay tu je nak share, jumpa di next entry yah!

Pada minggu lepas, saya bersama sahabat saya sedang mencari tempat makan di sekitar kawasan Shah Alam. Lepas google tempat makan best di Sh...

Seminggu Bersama webe

Pagi tadi saya ada terbaca komen webe di Facebook page mereka yang menyatakan bahawa mereka akan melanjutkan tempoh promosi pelan Internet tanpa had dengan komitmen RM79 sebulan tu. Sepatutnya dah tamat pada 12 Februari lepas, tapi akan dilanjutkan lagi. Mungkin permintaan masih tinggi dan ramai yang nak mencuba pelan Internet ni.

Saya pun tak sangka boleh terjebak dengan promosi webe ni hehe. Padahal sebelum ni tak pernah tahu pun webe ni apa. Pertama kali saya dengar tentang webe dalam tahun ni jugak. 


Kenapa berminat nak pakai webe?

Saya boleh dikategorikan sebagai 'heavy user' dalam penggunaan Internet. Suka sangat tengok video di Instagram dan Youtube. Dan selalunya saya akan repeat video yang sama berjuta kali terutamanya video itsjudytime, Yusuf Iskandar, Bujibuchempel, dan anak Tomok, Arrian. They're all too cute! 😍

Pelan Celcom First Gold 20GB yang saya langgan pun tak pernah cukup, asyik kena topup kuota gara-gara selalu sangat tengok video dorang ni hehe. Bila saya dengar je tentang webe, memang laju saya decide untuk beli. UNLIMITED INTERNET kan. 😁

Review tentang webe

Sebelum beli webe ni, saya ada juga buat research sikit. Baca review mereka yang dah pernah menggunakan webe dan lihat komen di Facebook page webe digital. Alamak, nampaknya banyak bad review dari good review yang saya jumpa. 😅

Macam-macam komen terutamanya tentang support service webe. Saya pun akui agak susah nak berkomunikasi dengan team webe melalui medium yang mereka sediakan iaitu online support form, live chat, dan walk-in.

Live chat antara medium paling mudah dan cepat. Dalam beberapa minit memang ada staff webe yang akan respon chat kita. Nak lagi mudah dan cepat? Boleh terus hubungi webe careline di talian 011-1000 1000.

Walaupun banyak review yang kurang menyenangkan, saya tetap juga nak cuba pakai webe memandangkan setakat ni tidak ada sebarang kontrak dikenakan kepada pelanggan. Jadi kalau rasa nak terminate nanti, boleh buat pada bila-bila masa. 😀

Seminggu bersama webe

Hari ni dah masuk seminggu saya menggunakan webe. So far so good. Boleh layan video unlimited dan tak perlu risau tentang kuota hehe.

Cuma saya pelik kenapa line saya 3G je. Sampai kat KL pun masih 3G. Dah pakai certified phone pun masih 3G, tak pernah saya tengok line webe saya jadi 4G. Ada sesiapa tak yang mengalami perkara yang sama seperti saya? Cuba komen sikit.

Anyway, harapan saya agar perkhidmatan webe akan bertambah baik dari semasa ke semasa. Terima kasih webe kerana menyediakan pelan Internet tanpa had dengan komitmen berpatutan kepada rakyat Malaysia! 👍

Pagi tadi saya ada terbaca komen webe di Facebook page mereka yang menyatakan bahawa mereka akan melanjutkan tempoh promosi pelan Internet ...

Jana Pendapatan Sampingan Dengan Dropship

Pada tahun 2017 ni, rasanya perkataan 'dropship' bukan lagi sesuatu yang asing. Ramai peniaga terutamanya peniaga online yang menjalankan bisnes secara dropship. Apatah lagi dalam zaman teknologi seperti sekarang, kemudahan Internet ada di mana-mana dan ini seakan-akan memberi peluang kepada mereka yang ingin berniaga dengan modal rendah atau tanpa modal sekalipun!




Apa itu Dropship?

Dropship ialah satu sistem di mana kita menjalanlakan perniagaan tanpa perlu menyimpan stok. Senang kata, macam orang tengah atau ejen. 

Sebagai ejen dropship, kita perlu mempromosikan produk supplier, dan bila kita dapat order dari customer, kita akan inform kepada supplier. Seterusnya, supplier la yang akan menguruskan penghantaran produk tersebut kepada customer kita. 

Salah satu kelebihan utama menjadi ejen dropship ni ialah kita tak perlu keluarkan modal satu sen pun. Best kan? 

Tapi ada juga sesetengah supplier yang mengenakan yuran. Yuran ni adalah untuk memastikan seseorang itu serius dan komited dalam menjalankan tugasnya sebagai ejen dropship. Paling mahal pun mungkin dalam RM30-RM50, tidaklah semahal kos untuk memborong produk.

Bagaimana nak menjadi dropship?

Anda boleh google mana-mana supplier yang menawarkan program dropship. Contohnya, cuba google dropship Malaysia. Anda boleh juga cuba cari kat Instagram dengan hashtag seperti #dropshipneeded atau #dropshipdiperlukan. 

Pilihan memang sangat banyak, sampai rambang mata tak tahu nak dropship produk yang mana satu. 😅 Apa pun, semua bergantung pada jenis produk apa yang anda nak jual. Nak jual tudung ke, pakaian ke, kasut ke.

Tips menjadi ejen dropship

Sebagai permulaan, better focus on one type of product. Contohnya nak jual tudung. So, boleh start cari mana-mana supplier atau peniaga yang ada buat program dropship. Ambil dalam 3-5 supplier. 

Kemudian, tanya supplier soalan-soalan seperti berikut:

1. Apakah syarat yang dikenakan ke atas ejen dropship?
2. Berapa harga produk untuk ejen dropship dan berapa pula harga untuk customer?
3. Berapa lama tempoh diambil untuk proses penghantaran barang kepada customer?
4. Ada tak polisi untuk barang yang defect, customer nak refund etc.

Semua ni kena ambil tahu supaya kita lebih faham cara bekerja dengan supplier kita. 😊

Pengalaman saya menjadi ejen dropship

Pertama kali saya mendaftar sebagai ejen dropship adalah pada tahun 2013. Masa tu tengah trend dress peplum. Hehe. Saya pun cuba la nak jual dress tu jugak. Ada la dalam 2-3 helai terjual. Dapat la profit RM15 x 3 = RM45. Alhamdulillah..


Yang bestnya customer tu contact saya melalui blogshop yang saya buat untuk jual dress. Tak sangka betul, ada juga orang singgah ke blogshop tu. Padahal saya tak promote sangat pun blogshop tu. 😁

Sekarang saya masih juga menjadi ejen dropship. Tapi untuk produk lain pula. Entah kenapa saya suka sangat konsep dropshipping ni. Untung memang tak besar sangat, tapi kerja saya jadi mudah sebab saya tak perlu fikir nak bungkus produk dan pos kepada customer. Saya pun sekarang masih lagi belajar, nak kena fokus pada pelajaran dan final project. So, bagi saya jadi ejen dropship ni sangat sesuai.

Kumoten - Powerfully Dropship Business

Salah satu website yang menyediakan program dropship terbaik di Malaysia ialah Kumoten. Saya pun baru discover website ni dalam 4 bulan yang lepas. Macam-macam produk mereka ada. Pakaian, produk kecantikan, barangan untuk bayi dan kanak-kanak, aksesori kereta, gadget, kelengkapan rumah, etc.



Pertama kali saya masuk ke website Kumoten ni, haish memang rambang mata dibuatnya. Bayangkan lebih 10,000 produk yang kita boleh jual daripada website ni. Pendek kata, sangat banyak! Lagi best sebab pendaftaran nak jadi ejen dropship mereka percuma je. No signup fee, no monthly fee.






Anda pun boleh la cuba mendaftar sebagai ejen dropship Kumoten ni. Mana tahu rezeki anda ada kat sini kan? Sama-sama la kita mencari rezeki yang halal melalui dropship ni. 😉

Pada tahun 2017 ni, rasanya perkataan 'dropship' bukan lagi sesuatu yang asing. Ramai peniaga terutamanya peniaga online yang menja...

Dilema Master: Research, Coursework atau Mixed Mode?

Hari ni dah mula semester baru. Kampus pun dah mula meriah dengan student. Rasa sekejap je cuti hehe. Banyak benda baru yang saya belajar masa cuti, sampai tak sedar dah duduk depan laptop seharian. Antaranya belajar pasal blogging la. Hari-hari baca tips blogging, nak motivate diri sendiri. 😅


Dilema Nak Sambung Master

Semester ni ialah semester terakhir untuk pengajian Master saya di UTM. Haii rasa macam baru je mendaftar semalam. Cepat betul masa berlalu. Sepanjang saya belajar kat UTM ni, saya ada buat job part-time. Daripada job tu, saya banyak bertemu dengan student undergraduate dan mereka ini selalu bertanyakan pendapat saya tentang perbezaan Master by Research, Coursework, dan Mixed Mode. Ramai yang bercadang nak sambung Master tapi mereka tak tahu nak pilih mode mana satu. Ni antara dilema terbesar jugak bila nak sambung Master.

Jawapan saya..

Pertama sekali, kita kena tahu apa yang kita MINAT dan nilai KEMAMPUAN diri kita. Jangan mudah ikut orang, itu satu kesilapan besar yang akan merugikan diri sendiri. Cuba buat self-checklist. Tanya pada diri sendiri.

Contohnya:

1. Boleh ke aku buat semua kerja sorang-sorang? 
2. Boleh ke aku manage masa sendiri? Atau aku perlukan fixed schedule?
3. Aku betul-betul minat ke tak bidang ni? Minat yang mendalam atau sekadar minat saja?
4. Mode yang mana satu akan lebih membantu aku untuk capai cita-cita aku?
5. Aku suka belajar sendiri (bereksperimen sendiri) atau suka masuk kelas?

Anda kena bayangkan diri anda dah berada dalam ketiga-tiga situasi tu, samada by research, coursework, atau mixed mode. Yang mana satu anda rasa sesuai dengan minat dan kemampuan anda?

Untuk Master by Research, tak perlu masuk kelas dah. Cuma maybe ada 1-2 subjek yang wajib ambil seperti Research Methodology. Lebih banyak masa free dan bergantung pada student bagaimana nak manage masa untuk buat research.

Untuk Master by Coursework dan Mixed Mode pula, tak banyak berbeza pun dengan life masa degree. Kedua-duanya memerlukan student untuk pergi ke kelas, buat assignment, jawab quiz, test dan final exam. Tetapi Coursework biasanya lebih banyak bilangan subjek yang perlu diambil compare to Mixed Mode. Masa free tu kurang dan lebih busy berbanding student by Research.

Perbezaan paling ketara antara Coursework dan Mixed Mode adalah dari segi research project. Total jam kredit untuk research project dalam Mixed Mode lebih banyak berbanding Coursework. Dalam Mixed Mode, research project disebut sebagai dissertation, manakala dalam Coursework disebut project.

Pengalaman saya..

Sebelum sambung Master, saya memang dah set dalam kepala untuk ambil Coursework sahaja. Sebab utama ialah saya suka menuntut pelbagai jenis ilmu dan saya juga perlukan fixed schedule. Saya suka masuk ke kelas, buat assignment, jawab exam. Pendek kata, saya suka berguru. 😊

Itu jela saya nak share kali ni. Harap dapat membantu anda yang tengah dilema tu. Jangan lupa buat solat hajat dan istikaharah juga. Mohon petunjuk dari-Nya. Tepuk dada, tanya diri. 😉

Hari ni dah mula semester baru. Kampus pun dah mula meriah dengan student. Rasa sekejap je cuti hehe. Banyak benda baru yang saya belajar m...

Tips Memohon Biasiswa MyBrain15

Hi, ada yang tengah plan nak sambung Master or PhD ke tahun ni? Kalau ada, hopefully dipermudahkan ya. Dalam entri kali ni, saya nak share serba sedikit tips nak mohon MyBrain15 berdasarkan pengalaman saya sendiri. Semoga bermanfaat untuk sesiapa yang nak mohon biasiswa ni nanti.

Pengalaman saya..

Syukur alhamdulillah, saya telah berjaya ditawarkan biasiswa MyBrain15 (MyMaster) pada 21 November 2016. Tak sangka pun dapat, sebab lama jugak nak tunggu result dia keluar. Sampai berhenti berharap, ingatkan MyBrain15 dah kena freeze.😅 Fyi, saya ambil Master by Taught Course dan tempoh pengajian adalah selama 3 semester. Now saya berada dalam final semester. Dan saya dapat MyMaster ni untuk dua semester sahaja. Semester pertama tak dikira. 

Untuk semester kedua, yuran pengajian saya dah settle sebelum result MyBrain15 keluar. Jadi, nanti saya akan dapat balik claim yuran semester kedua tu. Jangan tanya bila akan dapat, sebab saya pun masih menunggu. 😁

Okay, so kat sini saya akan share beberapa tips semasa memohon dan selepas berjaya mendapat MyBrain15. Basically benda simple je. Tapi benda simple ni la yang kadang-kadang boleh jadi careless mistake bila tak ambil perhatian dan menyebabkan permohonan kita gagal.



Tips Semasa Memohon MyBrain15:

1. Make sure alert dengan tarikh permohonan dibuka dan ditutup. Boleh tengok sebarang update kat FB page MyBrain15 KPT.

2. Permohonan MyBrain15 ni 100% online, so kena prepare untuk scan dokumen dan borang seperti yang diminta. Pastikan scan dengan jelas dan kemas.

3. Kena prepare juga untuk compress semua file tu mengikut saiz yang telah ditetapkan. Sebab tu pastikan scan asal jelas, kalau tak nanti bila compress makin tak jelas.

4. Untuk pemohon yang pernah bekerja, perlu sertakan surat berhenti kerja dari majikan dan juga penyata KWSP.

Tips Selepas Berjaya Mendapat Tawaran MyBrain15:

1. Bila dah dapat tahu permohonan kita berjaya, terus buka website MyBrain15. Download dan print semua dokumen dan borang yang diperlukan.

2. Seeloknya borang tu print lebih sikit, extra 2-3 copies ke. Sebagai backup. Make sure print out semua ni secepat mungkin ya. Jangan lengahkan.

3. Lepas dah print, susun siap-siap semua dokumen dan borang tu berpandukan pada senarai semak dokumen yang disediakan. Senarai semak ni akan jadi first page. So, ikut je susunan dia macamana.

4. Untuk panduan mengisi borang, boleh rujuk pada link yang disediakan dalam website MyBrain15. Ikut betul-betul okay.

5. Satu salinan surat tawaran perlu diserahkan kepada Bendahari universiti dalam tempoh 7 hari. Jangan leka.

Tu je tips mudah dan ringkas. 😊

Oh, saya nak share satu benda lagi. Ni salah satu soalan yang sering menjadi tanda tanya bila nak mohon MyBrain15..

Adakah saya boleh memohon MyBrain15 sekiranya saya dah dapat PTPTN?

Jawapannya, YA. Let's say anda dah mohon PTPTN dan berjaya, anda masih boleh mohon untuk MyBrain15. Sebab PTPTN dikira sebagai loan, bukan biasiswa. Dan sekiranya permohonan MyBrain15 anda juga berjaya, duit PTPTN tu boleh buat untuk bayar hostel fee dan sara hidup.

Manakala duit PTPTN yang dah digunakan untuk bayar yuran pengajian pada semester yang termasuk dalam tempoh pembiayaan oleh MyBrain15 (tengok surat tawaran), akan dibayar semula oleh pihak MyBrain15. Insyaallah memang akan dapat, cepat atau lambat je.

Okay itu je la yang saya boleh kongsi setakat ni, sebab ni je yang ingat hehe. Jika ada apa-apa persoalan, boleh tanya. Good luck! 😉

Hi, ada yang tengah plan nak sambung Master or PhD ke tahun ni? Kalau ada, hopefully dipermudahkan ya. Dalam entri kali ni, saya nak share ...

Cara Tukar Domain Di Blogspot

Pada minggu lepas, saya telah membuat keputusan untuk menukar domain Blogspot kepada domain sendiri dan saya memilih untuk membeli domain di NetKL. Selepas selesai urusan payment dan pendaftaran domain saya telah disahkan, saya perlu menukar URL Blogspot kepada URL domain yang telah saya daftarkan di NetKL. Dengan panduan tutorial daripada Google, NetKL, dan Sanazi.My, finally berjaya juga saya tukar domain sendiri 😁




Untuk proses menukar domain di Blogspot ni, anda perlu buat setting di dalam Domain Control Panel dan setting Blogspot. Dalam artikel ni, saya cover tentang setting domain dari NetKL sahaja. Tapi untuk provider lain pun anda boleh cuba apply step ni sebab proses sama sahaja, yang berbeza cuma interface.

Berikut saya terangkan cara-cara untuk menukar domain di Blogspot: 


Step 1 - Login ke dalam Domain Control Panel 

First sekali, sila login ke dalam NetKL Domain Control Panel di sini. Masukkan email dan password. 



Step 2 - Pilih domain

Pada bahagian tab, pergi ke Manage Orders dan kemudian klik pada List/Search Orders untuk memilih domain yang kita nak setting ke Blogspot. Seterusnya tick pada domain yang anda nak setup dan klik pada link domain.



Step 3 - Setting domain

Di sini ada beberapa option seperti Domain Registration dan Email. Skrol sampai ke bawah dan anda akan jumpa DNS ManagementDNS tu maksudnya Domain Name Servers. 



Klik Manage DNS. Then, akan keluar pop-up screen macam dalam gambar kat bawah. 




Step 4 - Setting 'A-Records'

Dalam pop-up screen tu, klik Add A Record. Nanti keluar gambar macam kat bawah. 



Masukkan simbol '@' atau boleh juga dibiarkan kosong dalam ruangan Host. Kemudian, masukkan salah satu Google IP seperti di bawah dalam ruangan Destination IPv4 Address. TTL jangan usik.


216.239.32.21

216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21



Step ni perlu diulangi sebanyak EMPAT KALI untuk create empat A-records yang berasingan yang akan point kepada empat Google IP yang berbeza. Pastikan last sekali anda akan dapat empat A-records macam ni:



*Record ID tu ada 8-digit ya i.e 72812345.

Step 5 - Setting CNAME Records

Next step ialah nak setup CNAME Records. Klik CNAME Records



Selepas tu, isi ruangan Host Name dan Value seperti di bawah. TTL jangan usik:


Host Name: www
Value: ghs.google.com



 Dah siap boleh klik Add Record. 





Kemudian kena tambah lagi satu CNAME Record. Tapi sebelum tu buka dulu setting blog yang anda nak tukar domain tu.

Step 6 - Setting Blogspot

Pergi ke Settings dan pilih Basic. Seterusnya klik +Setup a 3rd party URL for your blog.




Masukkan URL domain yang telah anda beli dan klik Save. Then dia akan keluar macam ni:


Nampak tak code 1 dan 2 tu? Kena censored sebab sensitive 😀 Haa yang tu la kita nak tambah dalam Step 5 tadi. 

Klik Add CNAME Record dan masukkan code 1 dalam ruangan Host manakala code 2 dalam ruangan Value. Dah siap boleh klik Add Record.


Step 7 - Save Domain Baru
Pergi semula ke setting blog. Untuk Use a missing file host tu biarkan sebagai No. Cuba klik Save. Kalau keluar error i.e Error 12, Error 14, etc. jangan cuak ya. Sebab saya pun mengalaminya 😅 Mungkin masa ni sistem tengah ambil masa untuk resolve dan activate domain baru tu. Cuba try save lagi sampai berjaya.

Step 8 - Redirect non-www ke www
Redirect ni penting untuk mengelakkan page blog daripada error bila orang taip nama blog anda tanpa www. Lepas step 7 dah settle, klik semula pada Edit dan tick pada Redirect xyz.com to www.xyz.com. 




Dah siap!

Jika anda tak pasti cara nak setup domain ni sendiri, boleh minta team NetKL tolong setup kan. Klik sini dan pilih samada nak CDS Blogger Plan without Email Package (RM10 one time) atau with Email package (RM80/year). Selamat mencuba! 😊


Pada minggu lepas, saya telah membuat keputusan untuk menukar domain Blogspot kepada domain sendiri dan saya memilih untuk membeli domain d...

Cara Beli Domain Di NetKL

Dalam artikel sebelum ni, saya dah ceritakan serba ringkas bagaimana nak dapatkan domain khususnya buat beginner seperti saya. Caranya memang cukup mudah. So, sekarang saya nak kongsi pulak step by step yang saya lakukan dalam proses membeli domain di NetKL. 




Oh sebelum tu, saya nak share senarai harga terkini Top level Domain (TLD) dari NetKL. Harga untuk TLD ni berbeza. Ada yang hampir mencecah RM500. My recommendation is to use .com, which is the best one and most common. 


Step 1 - Pergi ke NetKL
First sekali pergi ke website NetKL. (Boleh klik sini untuk terus ke website NetKL dan sign up). Then, dekat tab atas tu, pergi ke Domain dan klik Buy Domain Only





Step 2 - Pendaftaran domain
Kat sini ada dua pilihan, samada nak daftar domain yang baru dengan NetKL atau nak transfer domain yang dibeli dari website lain ke NetKL. Since saya memang tak pernah beli domain, so saya klik pada pilihan yang pertama.



Step 3 - Pilihan nama domain
Dalam ruangan yang dah disediakan, masukkan nama domain yang dikehendaki. Sebagai contoh kat sini, saya nak pakai nama domain www.sayasukajepuk.com. Kemudian, klik Check Availability. Tujuannya adalah untuk mengenalpasti samada nama yang kita pilih tu masih available atau tidak. Kalau tak available, kena pilih nama lain. 


Step 4 - Konfigurasi domain
Yang ni kalau nak tambah servis seperti ID Protection (+ RM15) atau nak guna nameservers sendiri. Saya tak tukar apa-apa dalam step ni. So, continue to next step.



Step 5 - Confirm order
Take note jika bayar guna Paypal, ada cas tambahan sebanyak RM3.98. Jika guna bank transfer, tiada cas tambahan dikenakan. Promotional code tu pulak saya tak pasti, mungkin boleh dijumpai di mana-mana blog yang ada provide code tu. Kalau dah takde apa-apa nak tukar dalam step sebelum ni, boleh terus klik Checkout.



Step 6 - Payment 
Bila dah dapat invoice macamni, boleh proceed dengan payment. Kat bahagian recipient reference nanti, pastikan letak number invoice untuk memudahkan NetKL trace payment. Dah selesai buat payment, jangan lupa emel payment details kepada team NetKL - transfer dari bank apa kepada bank apa, tarikh transfer, pukul berapa, dan jumlah yang dibayar. 


Step 7 - Pengesahan 
Lepas dah emel payment details, make sure dapat emel pengesahan dari NetKL. Dalam emel tu, NetKL akan bagi Ticket ID yang membolehkan kita untuk check status pembelian domain tadi. Bila payment dah disahkan, akan dapat invoice with the PAID status. Jika tak dapat emel pengesahan ni, kena emel semula details tu atau boleh contact team NetKL.



Almost done! 
Lepas dah settle payment ni, tunggu emel Domain Registration Confirmation dari NetKL. Bila dah dapat emel ni, means domain anda dah berjaya didaftarkan dan anda dah boleh start tukar kepada domain sendiri. Selamat mencuba! 😊

Dalam artikel sebelum ni, saya dah ceritakan serba ringkas bagaimana nak dapatkan domain khususnya buat beginner seperti saya. Caranya mem...

Kenapa Perlu Ada Domain Sendiri?

Blogspot dan Wordpress selalunya menjadi pilihan utama bagi mereka yang baru nak mula berblog. Begitu juga saya. Kenapa? Sudah tentu sebab ianya percuma! Dan pastinya lebih mudah - tak perlu ada technical skills untuk setup blog. Bandwith dan storage pulak unlimited. Zero investment and high in returns, siapa tak suka? 😊

7 tahun lalu, saya memilih Blogspot sebagai blogging platform saya. Sampai sekarang saya masih setia menggunakan Blogspot. Walaupun domain dah bertukar, namun hakikatnya saya masih kekal dengan Blogspot.  




9 sebab kenapa anda perlu ada domain sendiri:

1. Lebih professional
Percaya atau tidak, blog anda akan nampak lebih professional jika anda pakai domain sendiri. Boleh lihat beberapa contoh blog yang professional seperti Hong Kiat dan Amanz.

2. Kredibiliti di media sosial
Blogspot adalah blogging platform yang percuma, dan ini memberi kelebihan kepada spammers di media sosial. Oleh sebab itu, blog-blog sebegini kurang mendapat kepercayaan daripada netizen. So, bila anda ada domain sendiri for your Blogspot blog, secara tak langsung blog anda akan nampak lebih trusted dan ini boleh meningkatkan imej dan kredibiliti kepada blog anda. 

3. Keyakinan untuk berblog
Anda akan jadi lebih yakin untuk berblog bila dah ada domain sendiri ni. Sama juga bila anda ada company sendiri. Mesti rasa semangat dan berkeyakinan je. Tak percaya? Cubalah.

4. Peluang untuk promosikan blog
Promosi blog dilakukan untuk pelbagai tujuan - antaranya untuk meluaskan networking dan membina hubungan di media sosial. Apabila menyentuh tentang kredibiliti sesebuah blog, kebanyakan top website tidak begitu gemar untuk mempromosikan blog yang masih mempunyai domain Blogspot. Dengan adanya domain sendiri, mungkin mereka akan lebih berminat untuk mempromosikan blog anda. 

5. Branding
Branding atau penjenamaan sangat penting untuk anda yang bercita-cita nak jadi professional blogger. Penggunaan domain sendiri boleh membantu anda untuk establish your blog as a professional brand.

6. Kelebihan dalam SEO
Blog yang mempunyai domain sendiri akan mendapat lebih exposure dalam SEO (Search Engine Optimization). Ini bermakna bila orang search keywords yang berkaitan dengan nama atau content blog, search engines terutamanya Google lebih memilih blog dengan domain sendiri untuk berada dalam ranking teratas.

7. Melambangkan identiti 
Bila anda ada domain sendiri, nama domain tu akan menjadi lambang identiti anda yang unik dan sentiasa diingati selama anda menggunakan nama tersebut. So, embrace your unique identity guys! 😉

8. Mudah dikenali 
Orang lebih senang nak kenal blog anda sebab nama blog yang lebih ringkas dan lebih mudah untuk diingati. Contohnya, www.jepukbawe.com. Kalau belum ada domain sendiri, for sure nama blog tu akan jadi lebih panjang dan lebih susah nak ingat. Bila jadi macam tu, susah sikit la orang nak kenal blog kita. 

9. Menunjukkan anda memang serius berblog!
Yes, yang ni paling penting. Orang yang pakai domain sendiri ni biasanya memang yang dah serius untuk berada dalam dunia blog. Sebabnya nak dapatkan domain ni pun kira salah satu komitmen utama dalam berblog. So, kalau anda belum ready nak spend sedikit wang untuk dapatkan domain, means that anda mungkin belum ready untuk get serious in blogging. 

Kesimpulan
Banyak kelebihan yang anda akan dapat bila memiliki domain sendiri. Yang saya senaraikan dalam ni mungkin hanya sebilangan sahaja. Penggunaan domain memainkan peranan yang sangat penting pada blog. Kalau anda masih belum memiliki domain sendiri, dapatkan sekarang okay? 

Blogspot dan Wordpress selalunya menjadi pilihan utama bagi mereka yang baru nak mula berblog. Begitu juga saya. Kenapa? Sudah tentu sebab ...

Cara Mudah Dapatkan Domain Untuk Beginner

Memiliki domain sendiri sudah pasti menjadi impian setiap blogger yang ingin tampil lebih professional. Saya juga memasang impian yang sama suatu masa dahulu, dan kini saya sudah pun memilikinya.Walaupun nama domain saya sekarang agak pelik bunyinya dan tak pro langsung, tapi yang pelik tu la lain daripada yang lain 😉 Tak sangka pula rupanya senang je nak dapat domain sendiri ni.

Apa itu domain?
Sebelum saya terangkan cara-cara nak dapatkan domain sendiri, jom kita tengok apa itu domain terlebih dahulu. Domain adalah nama atau alamat web yang ditulis di web server. Sebagai contoh, anda buat blog dengan platform Blogger dan alamat web anda ialah ali.blogspot.my. Dan selepas anda ada domain sendiri, alamat web tu akan menjadi ali.com. Memiliki domain sendiri ni ada banyak kelebihan. Anda pasti nak dapatkan domain anda bila tahu 9 sebab kenapa perlu ada domain sendiri.

Untuk dapatkan domain sendiri, nak tak nak kena beli. Tiada istilah free kalau nak beli domain sahaja. Harga domain pula bergantung pada Top Level Domain (nama domain yang terletak di sebelah kanan dot) yang anda pilih. Contohnya anda nak pilih .com, .my, .org atau .net. Each of them have different prices.



Okay.. So, kat mana nak beli domain ni?

Anda boleh beli kat syarikat yang menyediakan servis domain. Ada banyak pilihan samada yang local atau international. Kena bijak compare harga mengikut bajet masing-masing dan buat survey sikit tentang background syarikat.

GoDaddy, HostGator, dan Bluehost adalah antara syarikat international yang terkenal dalam menyediakan servis web hosting dan domain. Saya hampir juga terbeli domain dari GoDaddy. At last tak jadi sebab tak kena dengan bajet. Maklum la student lagi 😀 Saya pun baru nak start berblog, jadi pilihan saya mestilah yang murah dan mudah. 

Syarikat local pun dah banyak yang sediakan servis web hosting dan domain ni. Antaranya ialah Shiftserver, Exabytes, NetKL dan Serverfreak. Pada pendapat saya, adalah lebih mudah untuk beli domain dari syarikat local. Pertama, sebab urusan jual beli dalam Ringgit Malaysia di mana harga jadi lebih murah berbanding jika berurusan dalam US Dollar. Kedua, lebih mudah nak communicate kalau ada apa-apa masalah.

Pilihan saya
Selepas dah puas survey nak beli domain kat mana, akhirnya saya memilih NetKL - syarikat local dari Kuala Lumpur. Banyak review positif yang saya baca tentang NetKL ni. Ramai berpuas hati dengan servis mereka. So, saya pun nak recommend juga NetKL. Harga yang dorang offer untuk beli domain saja agak murah dan sesuai dengan bajet saya. Plus, memang cepat je dorang reply especially bila saya nak setup domain kat blog. Thank you NetKL!


Harga domain .com kat NetKL RM45. Lepas anda dah beli domain ni, anda kena pasang kat blog. Boleh refer guideline yang disediakan oleh NetKL. Tapi kalau anda tak reti, andaboleh minta NetKL tolong pasangkan. Cas pemasangan RM10. Anda jangan risau. Dorang ni beroperasi 24/7 sepanjang 365 hari. Anytime boleh contact dorang.

Kesimpulan

Sesiapa yang rasa nak upgrade blog dia untuk nampak lebih professional dan mempunyai banyak idea untuk pengisian blog, meh beli domain cepat. Best tau ada domain sendiri ni! 😊

Memiliki domain sendiri sudah pasti menjadi impian setiap blogger yang ingin tampil lebih professional. Saya juga memasang impian yang sama...