Tips Mudah Nak Skor CGPA

Dalam Facebook hari ni ada seorang kawan tagged saya kat satu gambar yang diambil pada tahun 2010. Gambar sewaktu zaman diploma, ya Allah gelap betul saya masa tu haha. Rindunya nak jumpa kawan-kawan diploma dulu. Diploma Kimia Perindustrian, UiTM Arau, 2007 - 2010. Harap anda semua sihat dan bahagia di samping keluarga tersayang. 😉

Kenangan masa diploma adalah antara kenangan paling best dalam memori saya. Hampir semua urusan belajar dipermudahkan. Saya sangat enjoy belajar masa tu. Tak dinafikan zaman belajar memang zaman paling best kan? Tapi enjoy enjoy juga, study tak boleh diabaikan tau. CGPA kena la skor, sekurang-kurangnya dapat membahagiakan kedua orang tua kita. Sejuk hati mereka kalau tengok result anak-anak yang cemerlang. 😍


So, entri kali ni saya nak share tips-tips mudah nak skor dan maintain CGPA untuk sesiapa yang sedang belajar kat kolej dan universiti. Pelajar sekolah pun boleh apply juga tips ni. Jom baca. 😊

1. Fokus 

Pastikan diri anda fokus bila tengah belajar. Tumpukan sepenuh perhatian. Jauhkan diri daripada benda yang boleh mengganggu tumpuan anda seperti handphone. Macam mana nak fokus kalau setiap 10 minit tengok handphone? Kerja yang boleh siap cepat jadi lambat. Kalau anda fokus study untuk 1-2 jam, it is actually much better than study 4-5 jam tapi tak fokus langsung. 

2. Be positive 

Yang ni pun saya selalu praktis. Sekali lagi kena train your mind to be positive. Maksudnya, bila belajar tu anda kena fikir yang positif je walaupun topik tu susah yakmat. Saya ni selalu juga negatif sebenarnya hehe tapi bila waktu nak study untuk test atau final exam, saya train balik minda saya to be positive. Bila positif, lebih mudah nak study. 

3. Serah pada Allah

Ni tips paling utama. Dari awal sem dah kena serahkan semua pada Allah. Bukan hujung sem masa nak hadap final exam je baru nak berserah, tapi hakikatnya ramai yang macam tu kan? 😞 So, lepas ni dari awal sem kena serahkan segala urusan pada Allah okay. Minta Allah bagi yang terbaik untuk kita. Group yang terbaik, lecturer yang terbaik, assignment yang terbaik, soalan exam yang terbaik, result yang terbaik. Semua tu boleh minta tau. Free je hehe.

Haa itu je la tips nya hihi. Less is more. Semoga bermanfaat. 😇

Ernie Widhyharti
Ernie Widhyharti

Menulis sebagai terapi minda. Berkongsi sebahagian dari terapi hati. Yang baik kita amalkan, yang buruk jadikan pedoman. Terima kasih sudi melawat blog saya.

2 ulasan: