8 Perkara Asas Wajib Tahu Ketika Membuat Resume

Resume adalah senjata utama yang kita miliki ketika memohon kerja. Tak kira nak mohon kerja apa sekalipun, full-time atau part-time, resume ialah benda pertama yang akan dinilai oleh majikan. 

So, entri kali ni saya nak share tentang 8 perkara asas yang anda perlu tahu ketika membuat resume. 



1. Maklumat peribadi

Masih ramai yang memasukkan maklumat seperti status (bujang/berkahwin), tarikh lahir, hobi atau nombor kad pengenalan. Tidak perlu masukkan maklumat yang bersifat peribadi kerana ianya sudah tidak sesuai ditulis dalam resume. 

Cukup sekadar memasukkan nama penuh, nombor telefon dan alamat e-mel. 

2. Alamat e-mel

Jangan gunakan alamat e-mel seperti:

iamqueen@yahoo.com 
kingmacho@hotmail.com

... dan yang sewaktu dengannya.

Kenapa? Alamat e-mel sebegini sangat tidak sesuai digunakan untuk memohon kerja atau apa sahaja urusan rasmi. 

Pilih la alamat e-mel dengan menggunakan nama sendiri. Jika nama terlalu panjang, ringkaskan. Kemudian, bertukarlah kepada domain @gmail.com supaya kelihatan lebih matang dan profesional. 

Tunjukkan pada majikan bahawa kita serius untuk memohon kerja tersebut!

3. Pengalaman

Jika banyak pengalaman bekerja sebelum ini, senaraikan pengalaman yang benar-benar relevan sahaja dengan jawatan yang dipohon. Jelaskan juga tugas-tugas yang telah dilakukan secara ringkas dan pencapaian yang relevan dengan jawatan tersebut.  

4. Pendidikan

Susun latar belakang pendidikan mengikut reverse chronology (terkini-dahulu). 

Perlu atau tidak untuk masukkan CGPA? Pada pandangan saya, tak perlu.  

5. Gaji

Digalakkan untuk menulis expected salary di dalam resume. Buat research mengenai kadar gaji semasa bagi jawatan yang anda pohon terlebih dahulu supaya gaji yang diminta tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah. 

6. Rujukan

Rujukan amat penting sebagai salah satu validation bagi bakal majikan untuk mengetahui lebih lanjut tentang diri anda. Pastikan mereka yang menjadi rujukan atau referee anda tahu bahawa anda menjadikan mereka sebagai rujukan. Pastikan juga mereka akan berkata yang baik-baik sahaja tentang anda.  

7. Font tulisan

Pilih font standard yang mudah dibaca seperti Arial dan Calibri. Saiz font jangan kurang daripada 10.5. 

8. Ejaan

Pastikan tiada kesilapan ejaan di dalam resume. Semak resume berulang-kali dan baca setiap ayat. Kesilapan kecil sahaja berkemungkinan akan menyebabkan resume ditolak.

Semoga bermanfaat 😊

Resume adalah senjata utama yang kita miliki ketika memohon kerja. Tak kira nak mohon kerja apa sekalipun, full-time atau part-time, resume...

Cara Paling Mudah Buat Resume

Assalamualaikum, hai semua. Lamanya tak menulis kat blog. Agak busy sebelum ni dengan study. Dah habis study, busy berhari raya pulak. Selamat Hari Raya buat semua Muslimin dan Muslimat. Maaf zahir dan batin ya. 😊 

Fyi, saya baru je habis study bulan lepas dan sekarang sedang giat mencari kerja. Saya dah mula hantar resume sejak hujung bulan April. Sampai sekarang masih sabar menanti panggilan kerja. Ada rezeki insyaallah tak ke mana kan? Sementara tu boleh la saya aktif kat blog ni. 😀

Jadi, entri kali ni saya nak share cara paling mudah nak buat resume. Ini sebagai basic knowledge sahaja, mungkin ramai yang dah tahu tapi mungkin ada juga yang tak tahu (sebenarnya saya juga baru tahu tentang cara ni secara kebetulan).


Antara cara paling mudah untuk buat resume adalah dengan menggunakan template dari Microsoft Word.

Anda boleh follow step-step bergambar di bawah untuk create your own resume:

1. Buka Microsoft Word.



2. Taip 'Resume' dalam search box.



3. Ada pelbagai template resume dipaparkan. 



4. Select template yang anda nak pakai dan klik 'Create'. 



5. Sekarang anda dah boleh masukkan all relevant information. Tapi tak semestinya anda kena limitkan information berdasarkan template tu, you can edit that template freely mengikut keperluan.



6. Dah siap edit jangan lupa save tau. Nanti ada pulak yang nangis kat bucu katil. 😁 (Tips: Save setiap kali edit, walaupun dah ada auto-saved). 

Mudah kan? Semoga bermanfaat! 😉

Assalamualaikum, hai semua. Lamanya tak menulis kat blog. Agak busy sebelum ni dengan study. Dah habis study, busy berhari raya pulak. Sela...