7 Idea Tarik Followers di Instagram

  • Isnin, Januari 15, 2018
  • By Ernie Widhyharti
  • 0 Comments

Rata-rata pengguna media sosial kini sudah mula memiliki akaun Instagram selain daripada Facebook. Jika dulu, Instagram hanya popular di kalangan orang muda - sebuah media sosial yang menggunakan gambar sebagai medium utama perkongsian antara pengguna. Namun sekarang, pelbagai peringkat umur sudah mula menggunakan Instagram dan kini ianya menjadi salah satu medan search paling popular dengan variasi #hashtag.

Selain digunakan bagi tujuan peribadi, Instagram juga menjadi salah satu tool yang popular bagi tujuan bisnes. Saya percaya kebanyakan daripada kita pernah menjalankan bisnes online menggunakan platform Instagram kan? Nak setup akaun di Instagram sangat mudah, tambahan pula ia tidak mengenakan sebarang restrictions pada username yang kita ingin gunakan. Malah, kita boleh mengubah username tersebut pada bila-bila masa tanpa had.

Berikut saya kongsikan sedikit mengapa Instagram begitu penting dalam era media sosial kini terutamanya bagi tujuan bisnes:

  • Menggunakan kaedah visual marketing (gambar)
  • Platform media sosial yang paling pantas membangun
  • Audiens sedia ada
  • Mampu menjana leads yang berkualiti tinggi

Dengan kelebihan seperti di atas, maka tidak hairanlah ada yang boleh buat income beribu-ribu hanya melalui Instagram. Anda boleh membuat paid review dengan akaun peribadi atau hardselling dengan akaun bisnes. Namun apa yang paling penting sekali adalah jumlah followers anda. Semakin ramai followers anda, semakin mudah anda dikenali dan mudah juga untuk anda buat duit di Instagram.


Jadi, bagaimana caranya untuk menarik lebih ramai followers ke akaun Instagram anda?

Di sini saya nyatakan 7 idea untuk menarik followers di Instagram.

1. Gunakan 'link in bio' dengan efektif.
2. Gunakan gambar yang berkualiti dan menarik.
3. Gunakan video yang kreatif.
4. Optimumkan penggunaan hashtag.
5. Bina content yang eksklusif.
6. Aktif dan ada engagement dengan audiens.
7. Perlu ada strategi yang menarik.

Dah dapat idea? 😎

p/s: Jangan lupa follow akaun IG saya ya hehe.You Might Also Like

0 comments