My Hiking Story #1 : Bukit Kopungit

  • Sabtu, Mac 31, 2018
  • By Ernie Widhyharti
  • 0 Comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca yang dikasihi sekalian. Entri kali ini sebenarnya lama dah nak post tapi tak berkesempatan. Mood blogging tu kadang-kadang pandai hilang. Hihi.

Dipendekkan cerita, saya nak kongsi pengalaman saya hiking di salah satu bukit di Kota Kinabalu. Sebelum ini saya memang tak pernah dengar langsung nama bukit ini. Anda yang tinggal di sekitar Kota Kinabalu mungkin familiar dengan bukit yang diberi nama Bukit Kopungit, kan? 😃

Jika anda biasa melalui jalan di kawasan Kepayan atau pun yang berdekatan dengan Hospital Queen Elizabeth I (di antara dua roundabout selepas terowong) pada sebelah petang, anda boleh lihat begitu banyak kereta parking di bahu jalan. Pada mulanya saya sering tertanya-tanya kenapa banyak kereta park kat kawasan situ. Rupa-rupanya di situlah terletaknya Bukit Kopungit yang menjadi antara tempat beriadah terkenal di Kota Kinabalu.

Bagi mereka yang baru berjinak-jinak dalam aktiviti hiking, Bukit Kopungit ini sangat sesuai untuk anda. Saya tak pasti berapakah ketinggian sebenar bukit ini, namun ianya tidaklah begitu tinggi. Dalam tempoh kurang setengah jam, anda sudah boleh menikmati pemandangan sebahagian bandaraya Kota Kinabalu di puncak bukit. Bagi yang sudah biasa hiking, mungkin bukit ini tidak mencabar bagi anda. 😁

Jom layan gambar-gambar yang sempat saya ambil ketika hiking di Bukit Kopungit :

Laluan masuk utama - tepi jalan sahaja. 


Nak basahkan tekak selepas penat hiking, boleh singgah ke gerai ini.
Terletak betul-betul di laluan masuk utama.



Selamat datang ke Bukit Kopungit! 😊



Mula mendaki. Ini sahaja gambar yang ada.
Tak sempat ambil gambar di sepanjang trail yang dilalui. 😑



Yeah, dah sampai kat puncak! 💪


Pemandangan bandaraya Kota Kinabalu. 😍


Awan cantik. 😁


Pemandangan di waktu senja. 💓


Cantik kan? 😉


Ernie_WI_new

You Might Also Like

0 comments